divendres, 26 d’octubre del 2012

Tema 15: La repercussió de l’assaig de Joan Fuster en el context de l’època



            Quan a l’assaig, durant els anys de postguerra i gràcies a Joan Fuster, aquest gènere comença a adquirir importància i se centra al voltant de la reflexió nacional (què som? què volem ser?...). El 1962 apareix Nosaltres els valencians on mitjançant un repàs històric intenta explicar la dificultat de la definició nacional dels valencians.

            Nascut a Sueca el 1922, va viure la guerra i la postguerra. Va estudiar Dret. Autodidacta, va descobrir per ell mateix la situació lingüística. Va aprendre a escriure català llegint el Glossari d’Ors i la seua formació literària prové de la literatura castellana. Als anys 50 conrea la poesia surrealista que ell considera com un fet de joventut.

            Fuster se situa sobretot en l’assaig i està marcada per la curiositat intel·lectual i la varietat temàtica i és d’una altíssima qualitat literària. És un autor de prestigi internacional. És una prosa molt rica, contundent, concisa i breu. Parteix d’una visió humanística. Destaquen obres com Diccionari per a ociosos (1964) i Sagitari (1985).

            L’obra cívica de Fuster ha estat immensa fins al punt que molts dels seus escrits han sigut decisius, sense exagerar, en l’evolució cívica i política del País Valencià més recent. Cap escriptor ha tingut mai tanta influència sobre l’evolució de la consciència nacional en el País Valencià ni tampoc tantes adhesions.

            Tot aquest treball el va elaborar en les condicions adverses de la postguerra: censura, persecució, repressió, manca de llibertats, falta de mitjans, absència d’ambient intel·lectual propi, silenci dels mitjans de comunicació. És aquesta situació a la que fa front Fuster i la que provoca que se centre en l’estudi de la societat valenciana del moment. La universitat, per exemple, estava orientada a diluir la realitat valenciana i catalana.

            La força de la seua personalitat intel·lectual i l’extensió de la seua obra han superat l’àmbit literari i s’han projectat sobre la vida cultural, política i civil valenciana i catalana. Des de la dècada dels seixanta i fins a la seua mort fou una de les figures més representatives i més influents de la cultura del país.

Característiques de la prosa fusteriana:

a.     To irònic.
b.     Presència d’aforismes: és una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora i estètica. Es considera un gènere literari i pot aparèixer dins una composició major o com a recull de frases i sentències cèlebres. Es presenta com una veritat absoluta però parteix de la subjectivitat de l’autor i és així com es diferencia de les lleis científiques o similars.
c.     To conversacional: els assaig semblen converses amb el lector i amb els autors que cita.
d.     Modismes populars: expressions col·loquials, prosa espontània i amena.
e.     Abundància d’elements modalitzadors.
f.      Ús de cometes, cursiva, etc.
g.     Interrogacions retòriques que inciten el lector a participar en la reflexió i manifestar l’opinió.

CLASSIFICACIÓ DE LA SEUA OBRA: a banda de la poesia inicial, es pot classificar en tres blocs:

a.     Obra de temàtica humanística i general, com L’home, mesura de totes les coses, Diccionari per a ociosos, o el Diari. En aquests llibres tracta temes que van de la història a la política, passant pels aspectes més diversos de la vida cultural i quotidiana.ç
b.     Obra destinada a reflexionar i a investigar sobre la identitat col·lectiva dels valencians, com Nosaltres els valencians i Viatge pel País Valencià, llibres bàsics per al coneixement de la història, la cultura i els problemes d’identitat nacional de la nostra terra.
c.     Obres de crítica i d’història literàries. Destaquen els estudis dedicats als clàssics medievals valencians com Ausiàs Marc, sant Vicent Ferrer o Roís de Corella, i també els dedicats a autors contemporanis com Joan Pla, Salvador Espriu o Vicent Andrés Estellés. El seu assaig Literatura Catalana contemporània presenta d’una manera profunda i molt intel·ligent un panorama de la literatura catalana des del modernisme fins a la dècada dels seixanta. Fuster, en el pròleg encapçala aquest llibre, remarca que no és un treball d’especialista, sinó les notes d’un “simple lector”. L’estudi és ple d’observacions i d’anàlisis crítiques. La provocació intel·lectual i l’amenitat de les opinions allunya aquest llibre de l’estil dels manual acadèmics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada