dimecres, 24 d’octubre del 2012

Tema 9: Descriu les característiques bàsiques de la poesia actual


Poema visual de Joan Brossa

            Considerem poesia actual la que es fa a partir dels anys 70 fins als nostres dies. El fet bàsic, des del punt de vista literari, és el rebuig a la poesia que es feia als anys 60, marcada pel realisme, pel compromís social i polític i la denúncia al règim franquista, de producció senzilla i vinculada a la Nova Cançó.

            En la poesia actual ens trobem amb tot el contrari: defugen del compromís polític i la poesia esdevé un objecte literari personal i estètic, és a dir, un instrument amb el qual gaudir del sentits.

Al començament de la dècada dels 70 es recuperà l'obra de J. V. Foix i es publicaren dos llibres cabdals que superaren el realisme i inclinaren la poesia catalana de les darreres dècades cap al simbolisme i l'experimentalisme: Els Miralls (1970), de Pere Gimferrer, i Poesia rasa (1970), de Joan Brossa.

Les característiques d’aquesta nova poesia no-realista, que en pocs anys es convertí en hegemònica, presentà les característiques següents:

a.    Nova visió de la poesia: la pretensió del poeta se centra en la retòrica i en la bellesa més que en el missatge.

b.    Pràctica rebel: connectant amb pràctiques d'escriptura que havien conformat la història de la poesia del segle XX —el simbolisme, l'avantguardisme, el surrealisme, etc.—, la poesia es considerà com un discurs autònom, contrari a la lògica del realisme.

c.    Nous valors de la paraula poètica: la paraula poètica deixà de ser utilitzada per a narrar i passa a suggerir, a evocar, a ser imaginativa i ambigua.

d.    La poesia, eina d'investigació: la poesia es considerada de nou com una eina d'investigació de la subjectivitat del poeta, com un camí d'accés al món de les idees i de la intimitat, relacionades amb el món oníric.

Aquesta generació reivindica poetes com Josep Carner, J. V. Foix, Joan Brossa i Gabriel Ferrater. Podem trobar tres línies poètiques:

1.    Al voltant del realisme: es continua la tradició realista, però, predomina una poesia intensa (intimisme, erotisme, imaginació i onirisme). Els poemes volen suggerir i evocar emocions i sensacions en el lector. Que senta el poder d’imaginar. Destaca Lluís Alpera, Marta Pessarrodona, entre altres.

2.    Al voltant del retoricisme: recupera les formes retòriques i mètriques clàssiques i tradicionals. Importa més la forma que el contingut. Tot el contrari que la poesia reivindicativa dels anys 60. Destaca Josep Piera, Gaspar Jaén i Marc Granell.

3.    Al voltant de l’experimentació: reprén les avantguardes de principis del segle XX i hi afig noves tendències culturals com el rock, el cinema i la fotografia. Hi ha un desig de ser moderns i universals. Destaca Joan Brossa i J. V. Foix.

Durant els anys 80 la poesia continua si fa no fa els mateixos paràmetres. Els poetes elaboraren una visió de la realitat des del “jo”, a través de la suma de vivències personals, i conceben la poesia com a expressió de la pròpia intimitat i com a formulació d’experiències personals. Definitivament s'acceptà el mestratge de tots els grans poetes del s. XX: Foix, Brossa, Ferrater, Carner, Espriu, Estellés, Pere Quart.

Als anys 90 i 2000 abandonaren la idea d'actuar com a memòria col·lectiva o com a impulsors de la transformació social. Si bé, continua la intimitat també apareix un fort escepticisme, potser pel impactes de fets socials com la guerra dels Balcans i la d’Irak, que van  mostrar un mon no tan agradable i just.
 
[485 paraules]

Descarrega't el Tema 9 clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada