dimarts, 23 d’octubre del 2012

Tema 2: Explica les característiques més importants de l’obra literària d’Enric Valor


Clica per veure un vídeo
sobre la seua vida

En primer lloc, cal dir que Valor (Castalla,1911-2000) va elaborar una de les narratives més sòlides de la segona meitat del segle XX. Novel·lista, gramàtic (La flexió verbal, 1983) i lingüista, va ser un home profundament compromés amb la recuperació del patrimoni cultural i lingüístic valencià.

Els seus començaments de narrador, el van dur a escriure la seua primera novel·la curta de la postguerra, L’ambició d’Aleix (1950). En aquella època, era preceptiu enviar l’obra a la censura, per ser revisada i obtindre el vist-i-plau que permetia la publicació. Un adulteri en la trama va ser considerat amoral i el permís no va arribar. Va ser per aquesta raó que Enric Valor, aconsellat pel professor Sanchis Guarner, deixà de banda el món de la novel·la per centrar els seus esforços en un altre front: la recuperació del nostre patrimoni rondallístic, aquelles històries que li contaven de menut i que tenien més possibilitats de passar la censura. El resultat va ser la recopilació de les Rondalles Valencianes.

La producció literària d’Enric Valor consta de dues grans aportacions:

-       Les rondalles valencianes.

-       Cinc novel·les i alguns relats breus.

Pel que fa a la producció literària, tant en un tipus d’obres com en altres, Valor usa la tècnica del narrador omniscient i subjectiu. Escriu amb gran precisió, minuciositat i exactitud pel detall (adjectivació). Té un gran domini de la llengua. Els recursos del llenguatge oral que empra, provenen directament de la tradició popular, amb els quals el lector pot identificar-se plenament.

Les rondalles, que comença a escriure l’any 1950, estan confeccionades a partir d’una narració de procedència oral més o menys completa o extensa, sobre la qual Valor opera una profunda transformació i reformulació, sovint presentant els fets com a imaginaris, encara que també ens trobem amb rondalles de tipus costumista. Com a novel·lista que és, crea l’estructura, les situacions i els personatges, i ens proposa, mitjançant l’escriptura millorada, uns contes cultes, distints de les rondalles tradicionals. L’estructura sempre respon al plantejament, nuç i desenllaç, i, es desprén un caràcter didàctic i doctrinal clar en totes elles.

Cal tenir clar que Valor no únicament es dedica a compilar rondalles, sinó que ho fa amb una doble funció. D’una banda, conserva la tradició oral valenciana que, en aquests temps està en perill d’extinció, davant la prohibició del valencià i també de la urbanització de la societat. I, d’una altra, es recrea com a escriptor que és i hi deixa un món riquíssim de lèxic i d’una gran qualitat literària.

La novel·lística presenta les mateixes característiques estilístiques i lingüístiques que les rondalles, però és on més clarament aboca les seues experiències biogràfiques i els seus coneixements de la terra. La primera obra de postguerra, que no va passar la censura és L’ambició d’Aleix (1950). En les seues novel·les pretén fer la crònica del període històric que va viure (experiències personals), plasmant-hi totes les seues observacions sobre el paisatge i la geografia, la toponímia, la fauna i la botànica. Aquests trets són els que trobem en la trilogia de Cassana (Castalla), una sèrie de tres obres que va publicar en la dècada dels huitanta.  Sense la Terra Promesa és la crònica dels primers anys del segle XX i la Primera Guerra Mundial. Temps de Batuda se centra en la guerra civil i Enllà de l’horitzó, és la crònica és la crònica de la postguerra i de l’exili.

En elles usa la narració en primera persona (narrador subjectiu) per a oferir més adequadament el material de ficció i augmentar la complicitat del lector. Els protagonistes viuen i conviuen amb la família, la natura, la muntanya i el camp i la llengua. El seu espai literari és Cassana (Castalla) amb la geografia, la ruralitat, el pla i la muntanya.

Enric Valor, en suma, és l’home que ha sabut crear un riquíssim registre literari amb què ha fet actuar totes les virtualitats expressives de la llengua. També és l’escriptor que millor representa la continuïtat ininterrompuda de la tradició lingüística i literària valenciana abans i després de la Guerra Civil.

 
[682 paraules]

 
De la censura de L’ambició d’Aleix 

«S’abraçaren estretament amb desfermada cobejança. L’Aleix era trastocat zelosament per la saviesa amorosa de Pauleta. Per fi, no fiu indigne de la passió d’ells aquell tàlem paga d’alta verdina, on descobriren —la veritat és que tots dos per primera vegada— el secret de la plena felicitat.» (‘L’ambició d’Aleix’, en Obra literària completa, vol. III. Fdo. Torres Edit. València, 1982)

La lectora, el lector, acaba de llegir el paràgraf que, segons explicava el mateix Valor, va ser la causa de la censura patida per l’original de ‘L’ambició d’Aleix’ que l’escriptor tractà de publicar el 1950. Era la seua primera novel·la. Víctima d’una clara agressió a la llibertat d’expressió, es refeu parcialment publicant-la mutilada deu anys després.

Vicent Brotons, UA

http://petreraldia.com/opinion/un-dietari-valoria-v.html

Descarrega't el Tema 2 clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada